Szukasz przyczyny poronienia? To może być celiakia

wietechaKonsultacja merytoryczna: 

lek. med. Janusz Wietecha..


Celiakia a poronieniaCeliakia (inaczej nazywana chorobą trzewną) jest chorobą, która lubi rozwijać się po cichu. Często wychodzi z ukrycia dopiero wtedy, gdy zaistnieją pewne okoliczności, np. ciąża. Poważne niedobory pokarmowe, występujące w celiakii mogą utrudnić starania o dziecko. Leczenie, poprzedzone właściwą diagnostyką, może jednak uchronić kobietę przed konsekwencjami choroby i zwiększyć jej szanse na szczęśliwe macierzyństwo.

Celiakia a poronienia i zaburzenia płodności

Okazuję się, że kobieta chora na celiakię, która nie przestrzega diety bezglutenowej jest obarczona aż 10-krotnie wyższym ryzykiem utraty ciąży niż kobieta stosująca tę dietę [1].
Obniżenie płodności u kobiety chorej na celiakię wynika przede wszystkim z niedożywienia organizmu. Celiakia jest genetyczną chorobą układu pokarmowego polegającą na nietolerancji glutenu – białka znajdującego się w nasionach pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Gluten uszkadza błonę śluzową jelita cienkiego, w tym kosmki jelitowe, odpowiadające za wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. W przebiegu choroby dochodzi do niedoborów wapnia, potasu, żelaza, witaminy E, A, D, K i kwasu foliowego – składników niezbędnych nie tylko do zapłodnienia ale też do prawidłowego rozwoju.  Do tego trzeba jeszcze dodać problemy hormonalne. Nieregularne cykle miesiączkowe lub całkowity brak menstruacji, a także skrócenie okresu płodnego są jednym z typowych objawów występujących przy chorobie trzewnej u dorosłych kobiet. Częściej też odnotowuje się u nich nawykowe poronienia i porody martwego dziecka.

U panów, którzy chorują na jawną lub nierozpoznaną jeszcze celiakię,  niedobory pokarmowe mogą z kolei spowodować pogorszenie jakości nasienia i zaburzenia erekcji. Reasumując, celiakię trzeba zawsze brać pod uwagę jako potencjalną przyczynę niepłodności – zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.

Celiakia a ciąża – jak możesz zwiększyć swoje szanse na dziecko

Wielu kobietom chorym na celiakię po całkowitym wycofaniu z diety glutenu, udaje się w niedługim czasie zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko. Już po kilku tygodniach od rozpoczęcia leczenia kosmki jelitowe zaczynają się odbudowywać, a jelito na nowo podejmuje swoją funkcję – funkcję wchłaniania ważnych dla zdrowia matki i dziecka makro – i mikroelementów. Dietę bezglutenową kobieta powinna jednak wprowadzać w porozumieniu z lekarzem po wykonaniu badań, nigdy na własną rękę.Tylko on będzie wiedział co zrobić, aby diagnostyka choroby przebiegała sprawnie, a leczenie było skuteczne i przyniosło efekt – upragnioną ciążę, zakończoną urodzeniem zdrowego dziecka. Rekomendowanym i najczęściej polecanym badaniem w kierunku celiakii jest badanie genetyczne.

Celiakia to choroba genetyczna

Polega na trwałej (trwającej od momentu jej wystąpienia przez całe życie) nietolerancji glutenu, czyli białka zawartego w wielu zbożach np. pszenicy, życie, jęczmieniu itp. Celiakia ma niezwykle bogate objawy, a u dorosłych objawy brzuszne występują rzadko, dlatego jest tak trudna do rozpoznania i należy po prostu wykonać badania przy wątpliwościach diagnostyki w wielu chorobach,

Za celiakię odpowiada określony układ genów HLA-DQ2, HLA-DQ8. Można ją wykluczyć lub potwierdzić z dużym prawdopodobieństwem dzięki testom DNA dostępnym na rynku. Osoby ze stwierdzoną celiakią wymagają bezwzględnie przestrzegania przez całe swoje życie diety bezglutenowej. Powinna być ustalona przez lekarza lub dietetyka.

W Polsce na Celiakię choruje 1% populacji – tj. prawie 400 000 osób. Niestety tylko 5% z nich zdaje sobie sprawę ze swojej choroby. Oznacza to konieczność zwrócenia szczególnej uwagi na tą zbyt rzadko rozpoznawaną chorobę. Choroba trzewna, bo tak inaczej nazywa się Celiakię to trudna do wykrycia, szczególnie u osób dorosłych ciężka i niebezpieczna w swoich konsekwencjach choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. Wśród podstawowego zestawu, nie zawsze występujących objawów brzusznych pojawia się bardzo liczna grupa objawów nieswoistych, właściwie ze wszystkich narządów wewnętrznych i skóry. Ta wielorakość objawów stanowi podstawowy problem diagnostyczny dla lekarza, szczególnie w diagnostyce osób dorosłych. Po prostu lekarz często nie spodziewa się, że powodem dolegliwości jest Celiakia i poszukuje innych chorób. Od 2012 roku diagnostyka tej niezwykle niebezpiecznej i skrytej choroby oparta jest o badanie genetyczne antygenów HLA DQ2/DQ8, badania serologiczne przeciwciał przeciw Transglutaminazie tkankowej, przeciw Endomysium, ewentualnie natywnej gliadynie oraz poziomu przeciwciał klasy IgA. Lekarz może odstąpić od niemiłego dla pacjenta badania biopsji jelita, o ile wcześniejsze badania dają jednoznaczne wyniki. Jedynym skutecznym w prawie 100% leczeniem rozpoznanej celiaki jest ścisła i trwająca bezwględnie przez całe życie dieta bezglutenowa. Uwaga! Nie wolno wprowadzać diety bezglutenowej u osoby z podejrzeniem celiakii przed zakończeniem procesu diagnostycznego. lek. med. Janusz Wietecha

 


[1] Szaflarska-Popławska A., Cichańska B. A., Kupczyk K., Celiakia. Dieta bezglutenowa. Co powinieneś o tym wiedzieć, Wydawnictwo Centrum Promocji i Reklamy REMEDIA, Bydgoszcz 2009.

5 (100%) 7 votes

9 myśli nt. „Szukasz przyczyny poronienia? To może być celiakia

  1. TO NIE GLUTEN LECZ TRANSGLUTAMINAZA MIKROBIOLOGICZNA JEST PRZYCZYNĄ CELIAKII. TRANSGLUTAMINAZA MIKROBIOLOGICZNA DODAWANA JEST POTAJEMNIE DO ŻYWNOŚCI,TAKIEJ JAK MLEKO I WYROBY MLECZNE : SERY, TWAROGI, JOGURTY PROBIOTYCZNE I NIEPROBIOTYCZNE, WYSTĘPUJE W PRODUKTACH TAKICH JAK MIĘSO, WĘDLINY, RYBY, FILETY I KOSTKI RYBNE, PALUSZKI KRABOWE, SUSHI, DESERY, ŻELATYNA, GALARETKI, PIECZYWO, MĄKA. WYROBY BEZGLUTENOWE RÓWNIEŻ ZAWIERAJĄ TEN ENZYM. ETYKIETA PRODUKTU NIC O TYM KUPUJĄCEMU NIE MÓWI. PRODUCENT NIE MA OBOWIĄZKU DEKLAROWANIA OBECNOŚCI TEGO ENZYMU NA ETYKIECIE. TZW. CZYSTA ETYKIETA. I NIBY KLIENT MA BYĆ ZADOWOLONY, BO… PRODUKT UDAJE CZYSTY.
    ENZYM TEN ODPOWIADA ZA SIECIOWANIE BIAŁEK PRZEZ CO BIAŁKA STAJĄ SIĘ NIESTRAWNE I TOKSYCZNE, POWODUJE DEAMIDACJĘ GLIADYNY. JEST TO ENZYM ODPOWIADAJĄCY ZA KRZEPNIĘCIE KRWI TZW. CZYNNIK KRZEPNIĘCIA, POWODUJE ZAKRZEPY, UDARY, ZAWAŁY, CELIAKIĘ, CHOROBY NEURODEGENERACYJNE, POLIGLUTAMINOWE I AUTOIMMUNOLOGICZNE.
    SYSTEM IMMUNOLOGICZNY WYTWARZA PRZECIWCIAŁA PRZECIW WŁASNEJ TRANSGLUTAMINAZIE TKANKOWEJ. DIETA BEZGLUTENOWA NIE POMOŻE, TYLKO DIETA BEZ TRANSGLUTAMINAZY! JEST JEDNAK ALE, KLIENT JEST NIEŚWIADOMY CO KUPUJE, WIĘC JAK MA DOKONAĆ WŁAŚCIWEGO WYBORU?
    ENZYM TRANZGLUTAMINAZA MIKROBIOLOGICZNA TO REKOMBINOWANE BIAŁKO, POCHODZĄCE Z BAKTERII GENETYCZNIE MODYFIKOWANYCH, BIAŁKO TO JEST IMMUNOGENNE. KLIENT NIEŚWIADOMY, UCZULONY NA TRANSGLUTAMINAZĘ, GDY ZJE TAKI WYRÓB MOŻE BYĆ NARAŻONY NAWET NA WSTRZĄS ANAFILAKTYCZNY ZAGRAŻAJĄCY ŻYCIU. PONADTO JEST TO ENZYM, KTÓRY NIE WYSTĘPUJE NATURALNIE W ŻADNYM ZE SKŁADNIKÓW PRODUKTU, ZOSTAJE DODAWANY WIĘC JEST TO SUBSTANCJA DODATKOWA I POWINNA BYĆ UWZGLĘDNIANA NA ETYKIECIE.

    • Dzień dobry, sama nazwa trwała nietolerancja glutenu (celiakia) mówi o szkodliwości właśnie glutenu i wiele osób po zdiagnozowaniu celiakii oraz wprowadzeniu diety bezglutenowej odczuwa znaczną poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Badania wykonane u tych osób wskazują ponadto na unormowanie poziomu przeciwciał i odbudowanie jelit (biopsja zwykle już po roku nie wykazuje zaniku kosmków jelitowych). Istnieją ponadto badania mówiące o tym, że kobiety chore na celiakię i borykające się z niepłodnością czy poronieniami rodziły zdrowe dzieci w niedługim czasie od przejścia na dietę. Te osoby stosują właśnie żywność bezglutenową, więc jak widać – u znacznej części chorych eliminacja glutenu wystarczy.

      Co ważne, transglutaminazy biologiczne mają charakter spulchniacza mającego podobne właściwości do glutenu. Istnieją źródła wspominające o jego możliwej szkodliwości dla osób chorujących na celiakię, ale przy celiakii zaleca się przede wszystkim spożywanie produktów pierwotnie niezawierających glutenu i nieprzetworzonych, do których nie dodaje się ŻADNYCH szkodliwych spulchniaczy (w tym właśnie tego wymienionego przez Panią). Powszechnie znany jest również fakt, że dla osób z celiakią produkty teoretycznie bezglutenowe, ale przetworzone w jakikolwiek sposób (np. wędliny, jogurty, desery) mogą być szkodliwe właśnie ze względu na dodatki nadające im pożądaną konsystencję i wygląd.

      Bezpieczne dla osób z celiakią są jedynie produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa (przechodzą liczne badania i testy, nie mogą zawierać groźnych dla celiaków dodatków), produkty przez Panią wymienione – jednak bez tego oznaczenia – mogą rzeczywiście być zanieczyszczone.

      • Dietetyką zajmuję się zawodowo, ponadto zanim zaczęłam zajmować się dietetyką i zagłębiać w ten temat sama doświadczyłam trzech poronień, martwej ciąży i porodu przedwczesnego w 27 tygodniu ciąży. Dzieci nie posiadamy. Przeprowadzono nam wiele badań. Na obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej również, lecz nie na obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie mikrobiologicznej.
        Transglutaminaza drobnoustrojowa (mTg) jest zdolna do sieciowania wielu cząsteczek i bierze udział w patologii celiakii. Pomimo deklaracji bezpieczeństwa stosowania mTg w przemyśle, brakuje bezpośrednich dowodów na brak immunogenności enzymu. Aktywność przeciwciał, które najlepiej odzwierciedlają zwiększone uszkodzenie jelitowe,
        to tTg-neo , tTg-neo IgA, mTg-neo IgG, tTg-neo IgG mTg-neo, mTg-neo IgA. Test tTg-neo, tTg-neo IgA i mTg-neo IgG.
        Testy te łącznie najlepiej korelują z patologią jelitową.
        Enzym mTg jest immunogenny, jego immunogenność zwiększa się poprzez kompleksowanie z gliadyną.
        Przeciwciała anty-mTg-neo-epitopowe IgG korelują z uszkodzeniami jelitowymi w stopniu porównywalnym z IgA anty-tTg-neo.
        Zarówno mTg jak i tTg wykazują porównywalny epitop immunopotencjalny.
        Test na obecność przeciwciał przeciw mTg-neo IgG jest nowym markerem dla celiakii.

        • Bardzo nam przykro z powodu strat, jakich Pani doświadczyła. Dziękujemy także za dodatkowe informacje – czy mogłaby Pani podać ich konkretne źródła? Bardzo chętnie się z nimi zapoznamy. Artykuł w naszym serwisie konsultował lekarz, a informacje w nim zawarte mają być pomocne jak największej grupie kobiet dotkniętych problemem poronienia i niepłodności – z badań wynika, że większość chorych na celiakię pozytywnie reaguje na leczenie, czyli eliminację właśnie glutenu z diety. Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem https://www.poronilam.pl/przyczyny-poronien/celiakia-i-poronienia/, gdzie znajdują się dodatkowe źródła informacji na temat związku poronień i celiakii.

  2. PODAJĘ ŹRÓDŁA:
    SŁOWA KLUCZOWE: CELIAC DISEASE AND TRANSGLUTAMINASE MICROBIAL. LERNER

    The industrial food additive, microbial transglutaminase, mimics tissue transglutaminase and is immunogenic in celiac disease patients.

    Matthias T 1, Jeremias P 1, Neidhöfer S 1, Lerner A 2

    Gluten, Transglutaminase, Celiac Disease and IgA Nephropathy

    Aaron Lerner1,2*, Laureline Berthelot3,4, Patricia Jeremias2, Torsten Matthias2, Lilia Abbad3,4 and Renato C Monteiro3,4,5
    1B. Rappaport School of Medicine, Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, 34362, Israel

    NA STRONACH OBCOJĘZYCZNYCH JEST DUŻO ARTYKUŁÓW NAUKOWYCH DOTYCZĄCYCH POWIĄZANIA TRANSGLUTAMINAZY MIKROBIOLOGICZNEJ Z CHOROBAMI LUDZKIMI, W TYM Z CELIAKIĄ I NIEPŁODNOŚCIĄ.

  3. Kluczowym krokiem w patogenezie choroby trzewnej jest dezamidacja glutenu i wzmocnienie immunogenne katalizowane przez własną tkankową transglutaminazę w jelitach w wyniku reakcji immunologicznej na gluten modyfikowany transglutaminazą mikrobiologiczną, który kieruje procesem chorobowym. W dużej mierze dieta bez transglutaminazy oraz bez zbóż i kukurydzy zatrutych glifosatem, zearalenonem i nawozami azotowo – fosforanowymi, może poprawić jakość życia milionów ludzi.

    • CHCIAŁABYM SIĘ ODNIEŚĆ DO FRAGMENTU KOMENTARZA CYTUJĘ:
      Powszechnie znany jest również fakt, że dla osób z celiakią produkty teoretycznie bezglutenowe, ale przetworzone w jakikolwiek sposób (np. wędliny, jogurty, desery) mogą być szkodliwe właśnie ze względu na dodatki nadające im pożądaną konsystencję i wygląd.

      Bezpieczne dla osób z celiakią są jedynie produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa (przechodzą liczne badania i testy, nie mogą zawierać groźnych dla celiaków dodatków), produkty przez Panią wymienione – jednak bez tego oznaczenia – mogą rzeczywiście być zanieczyszczone.

      OTÓŻ ZNALAZŁAM NA NASZYM RYNKU PRODUKT POSIADAJĄCY ZNAK PRZEKREŚLONEGO KŁOSA CERTYFIKAT PRZYZNANY PRZEZ POLSKIE STOWARZYSZENIE OSÓB
      Z CELIAKIĄ I NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ ,KTÓRY MA W SWOIM SKŁADZIE TRANSGLUTAMINAZĘ – SKŁADNIK CELIAKOTOKSYCZNY. JEST TO POLĘDWICA SOPOCKA FIRMY KAMINIARZ. NA STRONIE CELIAKIA.PL JEST WYKAZ FIRM, KTÓRE POSIADAJĄ CERTYFIKATY PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.